DESERY

Mus z białej czekolady

mus z białej czekolady

Mus z białej czekolady  Jest to najsłodszy deser jaki kiedykolwiek jadłam. Z wierzchu  pyszna i lekka pianka, natomiast w środku znajdziesz słodki, gęsty mus. Podawany z orzeźwiającą mandarynką lub z lekko gorzkimi orzechami tworzy elegancki i oryginalny deser. 


mus z białej czekolady

Składniki na mus z białej czekolady:

  • 200 g białej czekolady
  • 3 duże jajka
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka żelatyny w proszku

W kąpieli wodnej rozpuść białą czekoladę razem ze śmietaną. Do małego garnuszka wlej 1 łyżkę wrzącej wody, dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj. Żółtka oddziel od białek i dodaj do czekolady razem z żelatyną. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj, aż składniki się dobrze połączą. Mus przelej do miseczek lub pucharków i schładzaj w lodówce min. 3 godziny. Przed podaniem możesz go udekorować. Ja wykorzystałam:

  • orzechy włoskie
  • mandarynki

mus z białej czekolady

mus-z-białej-czekolady

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply