CIASTA

Babka czekoladowa z kaszą gryczaną

DSC_06121

Babka czekoladowa z kaszą gryczaną Dzisiaj przepis na oryginalną babkę dla osób, które lubią i nie boją się eksperymentować w kuchni. Kasza gryczana nie tylko nadaje się jako dodatek do obiadu, ale także świetnie smakuje w ciastach. 

Składniki na babkę czekoladową z kaszą gryczaną:

  • 180 g kaszy gryczanej
  • 180 g drobnego cukru do wypieków
  • 120 g mąki pszennej
  • 150 g mlecznej czekolady
  • 150 g masła
  • 5 jajek
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 50 g orzeszków ziemnych w karmelu

Kaszę gryczaną ugotuj w 0,5 l wody przez 20 minut, następnie odcedź, poczekaj aż ostygnie i zmiksuj blenderem. Masło i kawałki czekolady roztop w garnuszku. W osobnej misce utrzyj jajka z cukrem i cukrem wanilinowym, dodawaj stopniowo kaszę i roztopioną czekoladę z masłem, cały czas mieszając mikserem. Do masy dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia, a na koniec wsyp posiekaną żurawinę i orzechy. Całość dokładnie wymieszaj. Keksówkę o wymiarach 30 x 11 cm wysmaruj masłem, obsyp mąką i przełoż do niej ciasto. Piecz przez 40-50 minut (do suchego patyczka), w temperaturze 180 stopni (termobieg) lub 190 (bez termobiegu). Ciasto pozostaw do ostygnięcia.

Składniki na polewę czekoladową:

  • 50 ml śmietanki 30 %
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 20 g miękkiego masła

Śmietankę zagotuj w garnuszku i dodaj czekoladę. Całość mieszaj do momentu roztopienia się czekolady, zdejmij z ognia i dodaj masło. Wierzch ciasta delikatnie polej polewą. Do ciasta użyj dowolnych dekoracji, np. :

  • całe owoce suszonej żurawiny
  • wiórki białej czekolady

DSC_06511

DSC_06421

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    Dorota
    12 kwietnia 2015 at 20:07

    Podoba mi się jej ciekawa, ciężka konsystencja 🙂 z przyjemnością zrobię swoją wersję 😉

  • Reply
    karmel-itka
    13 kwietnia 2015 at 20:42

    prawdziwe bóstwo wśród ciast!

  • Leave a Reply