DESERY

Cake pops

DSC_05831

Cake pops  to słodkie ciasteczka na patyczkach w formie lizaków, które zna każdy. Robią bardzo duże wrażenie swoim wyglądem i smakiem. Jest to wspaniały deser dla małych i dużych łakomczuchów. Przy okazji są bardzo wygodne do jedzenia i szybko znikają ze stołu. 

DSC_06131

Składniki na cake pops (ok. 30 sztuk):

  • 400 g suchego, pokruszonego ciasta (np. babka, brownie, murzynek…)
  • 130 g serka mascarpone
  • 3 duże łyżki nutelli

Składniki na polewę czekoladową:

  • 200 g białej czekolady
  • czerwony barwnik spożywczy

Cake popsy: Suche ciasto rozgnieć mikserem lub rękami do otrzymania konsystencji piasku. Następnie wymieszaj je z nutella i z serkiem mascarpone, najlepiej jeśli to zrobisz mikserem lub za pomocą robota kuchennego. Ciasto przełóż na stolnice i uformuj kulkę, zawiń w folię spożywczą i wsadź do zamrażarki na 15 min. Po tym czasie wyciągnij go i łyżką do lodów lub zwykłą łyżeczką nabieraj i w rękach kształtuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Uformowane kulki połóż na talerzu lub blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie włóż do zamrażarki na 15 min. W tym czasie roztop 50 g białej czekolady w kąpieli wodnej i wyjmij cake popsy z zamrażarki. Patyczki do lizaczków maczaj w roztopionej czekoladzie i szybko wbijaj do kulek prawie do końca (uważaj, aby ich nie przebić). Ułóż ponownie na papierze do pieczenia i włóż  na kolejne 15 minut do zamrażalki.

Polewa czekoladowa: Rozpuść resztę białej czekolady w kąpieli wodnej. Jak zrobisz już białe cake popsy, dodaj czerwony barwnik spożywczy do uzyskania różowej czekolady.

Po 15 min wyciągnij lizaczki z zamrażarki i maczaj w rozpuszczonej czekoladzie. Poczekaj aż jej nadmiar spłynie, a następnie posyp dodatkami, np. kolorową posypką. Gotowe cake popsy wbij np. do styropianu czy gąbki na sztuczne kwiaty. Odstaw w chłodne miejsce na ok. 20-30 minut.

DSC_06231

DSC_05881

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    pasibrzuch
    22 kwietnia 2015 at 18:29

    spoko te lizaki…..

  • Leave a Reply