DESERY

Makaroniki

dsc_0597ediy-211

Makaroniki Bezowe i bardzo słodkie „ciasteczka” z chrupiącą skorupką, przekładane gęstym kremem. Jeśli lubicie takie słodkości, koniecznie musicie je spróbować. Bezy nie należą do prostych w przygotowaniu i łatwo coś zepsuć, ale warto uzbroić się w cierpliwość i stworzyć takie „cuda”.

dsc_0622-edit-21

Składniki na makaroniki (ok.24 sztuki):

  • 2 białka
  • 80 g drobno zmielonych migdałów
  • 180 g cukru pudru
  • szczypta soli

Białka ubij na sztywno z dodatkiem soli. Drobno zmielone migdały połącz z cukrem pudrem i dodaj partiami do białek dokładnie i delikatnie mieszając. Za pomocą worka cukierniczego wyciskaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia koła o średnicy ok. 2,5 cm zachowując odstęp 1 cm lub wyciskaj je na  specjalną matę do makaroników. Odstaw na 1 godzinę do wysuszenia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 150° przez 15 minut.  Makaroniki przekładaj ulubionym kremem, nutellą czy bitą śmietaną.

dsc_06331-21 dsc_06451-31

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Decorateacake
    6 maja 2015 at 23:21

    wyglądają bardzo smacznie!

  • Leave a Reply