CIASTECZKA

Świąteczne pierniczki korzenne

Świąteczne pierniczki korzenne Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, a w mojej głowie milion pomysłów na świąteczne wypieki. Też tak macie? Dzisiaj mam dla Was pierwszy przepis bożonarodzeniowy, pyszne pierniczki korzenne i lukier królewski. Zrobiłam tylko 25 sztuk na próbę, ale już w najbliższym czasie szykujcie się na większe ilości i różne smaki. Pierniczki z tego przepisu są szybkie i bardzo smaczne, dlatego jeśli nie macie zbyt dużo czasu możecie skorzystać z tego przepisu. 

Składniki na pierniczki korzenne (ok.25 sztuk):
 200 g mąki pszennej
1 duże jajko
75 g cukru pudru
50 g masła
50 g miodu
0,5 łyżki kakao
1 łyżka przyprawy korzennej do piernika
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Wykonanie:
1. Wszystkie sypkie składniki (mąka, cukier, kakao, przyprawa i soda) wsyp do miski lub robota kuchennego i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj roztopione i przestudzone masło, miód, a także jajko.
2. Całość ponownie wymieszaj do wyrobienia ciasta, może się trochę kleić.
3. Stolnice podsyp lekko mąka, ciasto rozwałkuj na 0,3-0,4 mm i wycinaj dowolne kształty. Piecz w temp. 180° przez 10 minut.
Składniki na lukier królewski:
1 białko
150 g cukru pudru
łyżeczka soku z cytryny
Wykonanie:
1. Pierniczki ozdabiaj lukrem dopiero po ostygnięciu.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply