OBIADY

Zupa marchewkowo-imbirowa

Zupa marchewkowo-imbirowa Na zewnątrz coraz zimniej, dlatego nie ma nic lepszego po przyjściu do domu jak rozgrzewający posiłek. Dzisiaj mam dla Was zupę marchewkowo-imbirową, która jest lekko słodka, troszkę pikantna i bardzo Was rozgrzeje. Jeśli nie lubicie zup-kremów to dodajcie więcej bulionu. A Wy macie swoje ulubione dania, które jecie tylko w zimie? 🙂 

SKŁADNIKI:

1 kg marchewki
1 cebula
ok 50 g masła klarowanego
2 łyżki oliwy z oliwek
duży kawałek imbiru (ok 5 cm)
1 pomarańcza
ok 1,5 -1,8 litra bulionu drobiowego
1 łyżeczka mielonej kolendry
2 łyżki śmietany
sol pieprz do smaku

WYKONANIE:

1. Marchewkę pokrój w talarki. Cebulę i imbir zetrzyj na małych oczkach.

2. Masło oraz oliwę wlej do garnka i rozpuść, następnie wrzuć startą cebulę i chwilę podsmaż. Dodaj imbir, marchewkę oraz skórkę i sok z pomarańczy.

3. Całość zalej bulionem, dodaj kolendrę. Wszystko gotuj do momentu, aż marchewka będzie miękka. Całość porządnie zblenduj, a następnie jeszcze trochę podgotuj.

4. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Inspiracja: What Katie Ate

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply