OBIADY/ PRZEKĄSKI

Indyjskie pakory z sosem gruszkowo-imbirowym

Indyjskie pakory W moim wydaniu wykorzystałam kalafior, ale Wy również możecie użyć innych warzyw. Przepyszna panierka z mąki z ciecierzycy z dodatkiem indyjskich przypraw i sosu gruszkowo-imbirowego to strzał w 10! W Indiach pakory traktowane są jako przekąski koniecznie w towarzystwie z herbatą, ale całkiem śmiało można podawać je także jako dodatek do obiadu. Sosu gruszkowego możecie użyć także do mięsa. W smaku jest super!

SKŁADNIKI:

 500 g kalafiora

szklanka mąki z ciecierzycy

pół łyżeczki kurkumy

pół łyżeczki curry

3/4 szklanki wody

1 łyżeczka soli

olej do smażenia

WYKONANIE:

1. Kalafior podziel na różyczki i ugotuj w we wrzątki ok. 2 minuty.

2. Mąkę z ciecierzycy połącz z przyprawami i wodą.

3. W garnku rozgrzej olej, maczaj różyczki kalafiora w panierce i smaż ok. 3-4 minuty.

4. Odsącz z nadmiaru tłuszczu i podawaj np. z ketchupem.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply