BABECZKI

Babeczki czekoladowe z kremem matcha

 

Babeczki czekoladowe z kremem matcha  Babeczki to mój ulubiony deser, ale na blogu pojawiły się tylko raz. Teraz nadrabiam zaległości i zapraszam na przepyszne i bardzo duże babeczki czekoladowe z kremem z herbaty matcha. Możecie je spokojnie przyrządzić w te święta ozdabiając dodatkowo, np. perełkami. Są bardzo szybkie w przygotowaniu, a wszystkim smakują i robią duże wrażenie.

Składniki na babeczki (6 dużych lub 12-15 małych):
240 g mąki pszennej
120 g masła
2 duże jajka
pół szklanki jogurtu naturalnego
170 g cukru
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
1. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiej do miski, następnie dodaj cukier i całość wymieszaj łyżką.
2. W innej misce połącz jajka, jogurt naturalny i roztopione masło (przestudzone).
3. Suche składniki wymieszaj łyżką z mokrymi. Wypełnij foremki do 3/4 wysokości i piecz w temp. 180° przez 25 minut.
 
Składniki na krem z matcha:
200 g masła
340 g cukru pudru
2 łyżki śmietany kremówki
1 łyżka herbaty matcha w proszku
Wykonanie:
1. Masło utrzyj na gładką masę z cukrem pudrem. Następnie dodaj śmietanę kremówkę i herbatę matcha w proszku.Całość dokładnie wymiksuj.
2. Masę przełóż do worka cukierniczego i za pomocą tylki ozdabiaj tworząc dowolne kształty.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply