CIASTECZKA

Czekoladowe ciasteczka z żurawiną

Czekoladowe ciasteczka z żurawiną Święta bez czekolady i wszystkiego co z nią związane dla mnie nie istnieją. Dzisiaj mam dla Was szybkie i bardzo czekoladowe ciasteczka. Żeby nie było tak bardzo czekoladowo dodałam pokrojoną suszoną żurawinę. Uwaga – ciasteczka bardzo szybko znikają z talerza, u mnie nie został ani jeden!

Składniki na czekoladowe ciasteczka z żurawiną (ok. 30 sztuk) :
200 g gorzkiej czekolady
100 g mąki pszennej Młyn Kopytowa
120 g masła
150 g cukru
1 jajko
1 szklanka żurawiny
Wykonanie:
1. Masło utrzyj z cukrem i jajkiem na gładką masę. Dodaj 100 g czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej i dokładnie wymieszaj z masą.
2. Dodaj ponownie gorzką czekoladę i  żurawinę pokrojoną na kawałki i mąkę. Masę wymieszaj drewnianą łyżką.
3. Ciasteczka wykładaj za pomocą łyżeczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
4. Piecz 15 minut (w połowie czasu obróć blaszkę) w temp. 180°. Po wyciągnięciu z piekarnika odczekaj 5 minut, aż ciasteczka stwardnieją. Po tym czasie odłóż do wystygnięcia na metalową blaszkę.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply