DESERY

Tiramisu

Tiramisu Po czekoladowych zajączkach z poprzedniego postu zostało trochę biszkoptu, dlatego zrobiłam (po raz pierwszy) tiramisu! Wyszło pyszne i mega słodkie – zjedzenie 1 porcji graniczy z cudem, nawet dla mnie! Deser robi się dosyć szybko, ale jedynym problemem mogą być surowe jajka. Jeśli rzeczywiście się tego obawiacie, wsadźcie jajka do gorącej wody na 10 sekund. 

SKŁADNIKI:

200 ml mocnej kawy rozpuszczalnej

100 ml amaretto

200 g biszkoptów

250 g serka mascarpone

250 ml śmietanki 36%

2-3 łyżki cukru pudru

2-3 kostki czekolady

WYKONANIE:

1. Kawę połącz z alkoholem. Śmietankę ubij na sztywno mikserem i nastepnie dodaj serek mascarpone oraz cukier puder i ponownie zmiksuj na jednolitą masę.

2. Biszkopty maczaj w kawie z amaretto i układaj w szklankach lub pucharkach, na to kładź masę z bitą śmietaną. Czynności powtarzać, aż do uzyskania odpowiedniej dla nas wysokości.

3. Wierzch każdego deseru posypać tartą czekoladą (zamiast czekolady można użyć także kakao).

4. Schłodzić w lodówce przed podaniem.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply