BABECZKI

Czekoladowe babeczki z kremem orzechowym

Czekoladowe babeczki z kremem orzechowym Nie planowałam tego wpisu, bo babeczki zrobiłam na sylwestra, ale że zostały 2 babeczki to w sumie czemu nie dodać przepisu, skoro wyszły pyszne 🙂 Jak w sylwestra przystało, krem zrobiony z dodatkiem wódki orzech laskowy – pewnie większość z Was ją kojarzy. Jeśli nie chcecie dodawać alkoholu spokojnie możecie dodać aromat orzechowy. Zapraszam po przepis, o ile nie macie dość słodkości po świętach 🙂

SKŁADNIKI (18-20 SZTUK):

300 g mąki pszennej Młyn Kopytowa

150 g masła

20 g gorzkiego kakao

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

150 g cukru

2 duże jajka

120 g kefiru lub jogurtu naturalnego

WYKONANIE:

1. Mąkę, proszek do pieczenia, cukier i kakao dokładnie wymieszaj.

2. Połącz ze sobą roztopione masło, jajka i jogurt naturalny.

3. Wymieszaj razem suche i mokre składniki, a następnie przełóż masę do foremek (wypełni do 3/4 wysokości).

4. Piecz w temp. 180 stopni przez 20-25 minut.

SKŁADNIKI NA KREM ORZECHOWY:

4 białka

100 g cukru

250 g masła

4-5 łyżek wódki orzechowej

WYKONANIE:

1. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej i pozostaw do lekkiego przestygnięcia.

2. Białka z cukrem umieść nad parą i mieszaj do rozpuszczenia cukru. Następnie zdejmij z pary i zacznij miksować na wysokich obrotach do uzyskania sztywnej i lśniącej piany.

3. Zmniejsz obroty na minimalne i dodawaj stopniowo masło pokrojone na małe kawałeczki. Następnie zwiększ obroty na maksymalne i miksuj do uzyskania puszystej piany.

4. Dodaj 4-5 łyżek wódki orzechowej i ponownie zamieszaj.

5. Gotową masę przełóż do worka cukierniczego i za pomocą tylki ozdabiaj.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply