CIASTA

Bezglutenowe brownie czekoladowe

Bezglutenowe brownie czekoladowe Wczoraj był jakiś ciężki dzień i trudno było mi się zebrać do działania. Już miałam zrezygnować z pieczenia, ale perspektywa zjedzenia sobie cieplutkiego i czekoladowego brownie postawiła mnie na nogi. Jak poczujecie u siebie w domu zapach tego ciastka to sami będziecie wiedzieć o co chodzi. Oczywiście kontynuuje noworoczne postanowienie i próbuję kombinować coś pysznego i zdrowego. Dzisiaj przyszedł czas na bezglutenowe brownie z mąki kokosowej z polewa? czekoladową (nie wiem czy to można nazwać bardziej polewą czy masą haha). Koniecznie wypróbujcie tego przepisu, ale jeśli nie chcecie fit ciasta bez glutenu zapraszam po przepis na sernikobrownie malinowe – to jedno z ciast, które robie bardzo często i wychodzi coraz lepsze (znika w ciągu 10 minut haha). 

SKŁADNIKI NA BROWNIE

  • – 265 g gorzkiej czekolady
  • – 52 g oleju kokosowego
  • – 285 g jogurtu greckiego
  • – 75 g mąki kokosowej Młyn Kopytowa
  • – 3 łyżeczki ksylitolu
  • – 1/2 łyżeczki soli
  • – 1/2 łyżeczki sody

SKŁADNIKI NA POLEWĘ

  • – 2 łyżki jogurtu greckiego (bardzo kopiate)
  • – 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
  • – 2 łyżeczki kakao
  • – 3 kostki gorzkiej czekolady

WYKONANIE BROWNIE

  1. Czekoladę z olejem kokosowym rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj ksylitol i dokładnie wymieszaj.
  2. Przesiej mąkę kokosową, następnie dodaj ją do czekolady razem z solą i sodą.
  3. Do masy dodaj jogurt grecki i dokładnie wymieszaj, aż składniki całkowicie się połączą.
  4. Gotowe brownie przełóż do foremki 20 cm x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temp. 180 stopni przez ok. 30 minut.

WYKONANIE „POLEWY”

  1. Rozpuszczone kostki czekolady wymieszaj z jogurtem greckim i kakao.
  2. Odstaw do lodówki na 15-20 minut.
  3. Brownie wysmaruj polewą i pokrój w kostkę.

You Might Also Like

5 komentarzy

  • Reply
    Wyborne Smaki
    14 stycznia 2017 at 17:00

    Pysznie wygląda, takie wilgotne…

  • Reply
    Anonim
    14 stycznia 2017 at 18:25

    właśnie zabieramy się do robienia….

  • Reply
    Anonim
    16 stycznia 2017 at 16:13

    O! na pewno spróbuję 🙂
    Zapraszam również do mnie ➡ http://www.mojeczarnonabialym.blogspot.pl 🙂

  • Reply
    ann
    19 stycznia 2017 at 18:04

    Fajny przepis, ale określanie że cos co ma czekoladę jest fit jest po prostu kłamstwem. A potem ktoś je takie desery i nie rozumie czemu nie chudnie:)

    • Reply
      Kuchenny kodeks
      19 stycznia 2017 at 20:06

      W przepisie jest gorzka czekolada, oczywiście ta dobrej jakości. Nie od dziś wiadomo, że powinno się jeść gorzką czekoladę, ponieważ zawiera dużo wartości odżywczych ważnych dla naszego organizmu. Uważam, że deser fit nie oznacza tego, że ma on 20 kcal, tylko że jest zdrowy i możemy zjeść go bez wyrzutów sumienia o jakieś złe kalorie. Oczywiście szanuję Pani opinie, ale nie wydaje mi się, żeby kogokolwiek takim stwierdzeniem okłamała 🙂

    Pozostaw odpowiedź Wyborne Smaki Cancel Reply