DESERY/ ŚNIADANIA

Chia truskawkowo-kakaowe

Chia truskawkowo-kakaowe Do sezonu na truskawki jeszcze chwila czasu, ale na szczęście są jeszcze mrożonki dla tych niecierpliwych. Pudding chia to mój ulubiony pomysł na śniadanie, ale akurat ten był zjedzony na deser. Wygląda tak zachęcająco, że nie mogliśmy się powstrzymać, żeby tego nie zjeść 😛 I powiem Wam, że tak też jest super! Właściwie to fajny pomysł, żeby kogoś zaskoczyć – wydaję mi się, że jest dość sporo osób, które nigdy chia nie próbowały, dlatego jeśli tylko macie mrożone truskawki – być może z własnego ogródka – jogurt naturalny i kakao to się w ogóle nie zastanawiajcie.  Wyszło mega pysznie i zdrowo przede wszystkim 🙂 Możecie też wykorzystać przepis na chia czekoladowe i jabłkowo-jogurtowe.

SKŁADNIKI (3-4 słoiczki)

  • 350 g jogurtu naturalnego
  • 300 g mrożonych truskawek
  • 10 g gorzkiego kakao
  • 6 łyżek nasion chia
  • łyżeczka miodu naturalnego

WYKONANIE

  1. Truskawki lekko podgrzej w garnuszku, aż puszczą soki i odstaw na chwilę do przestygnięcia.
  2. Gorzkie kakao połącz w misce ze 200 g jogurtu naturalnego i miodem. Dodaj 2,5 łyżki chia i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 10-15 minut.
  3. Truskawki zmiksuj z 150 g jogurtu naturalnego do uzyskania koktajlu. Połącz w misce z 3,5 łyżek chia i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 10-15 minut.
  4. Truskawkowe i kakaowe chia po 15 minutach ponownie zamieszaj, przykryj miski folią spożywczą i odstaw do lodówki na min. godzinę (jeśli ma być deser „na już”) lub całą noc (w przypadku śniadania).
  5. Wyłóż miseczki kakaowym i truskawkowym chia, a wierzch udekoruj truskawkami.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply