OBIADY/ PRZEKĄSKI

Tarta na cieście francuskim

Tarta na cieście francuskim Dzisiaj mały, niesłodki przerywnik przed atakiem pączków! Uwielbiam wszystkie tarty zarówno na słodko jak i słono, ale zrobienie ciasta kruchego i odczekanie ponad godzinę, aż przeleży w lodówce to czasami za długo. Taka tarta na cieście francuskim to fajny pomysł jak chce się zjeść coś dobrego i tarto podobnego, a nie ma za bardzo czasu. Jest podobnie jak z pizza, w zasadzie możecie wszystko tam dać co macie w lodówce, ale ja dzisiaj postawiłam na 3 składniki + trochę zieleniny. Dajcie znać czy lubicie takie szybkie przepisy i czy jedliście kiedyś tartę na cieście francuskim :). 

SKŁADNIKI (4 sztuki):

1 opakowanie ciasta francuskiego

20 oliwek

15 pieczarek

50 g startego sera żółtego

kilka łyżek sosu pomidorowego lub passaty

rukola

WYKONANIE:

1. Ciasto francuskie podziel na 4 części i na każdej z nich, z zachowaniem 1-1,5 cm odstępu od brzegu, lekko odznacz prostokąt.

2. Ciasto (w ten wyznaczony prostokąt) posmaruj sosem pomidorowym, na to ułóż pieczarki, posyp serem i ułóż pokrojone pokrojone.

3. Blachę od piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, połóż gotowe tarty i całość piecz w temp. 180 stopni przez 25 minut. Po upieczeniu udekoruj rukolą.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply