DESERY

Galaxy donuts

Galaxy donuts Tłusty czwartek zbliża się już wielkimi krokami, podobnie jak 2 urodziny bloga. Pączki uwielbiam, ale szczerze mówiąc to te z dzisiejszego wpisu, były pierwszymi w życiu. Trochę się naczytałam, że mogą nie wyjść, że jak będzie za gorący olej i szybko się usmażą to w środku będą surowe. Na szczęście odbyło się bez żadnych wpadek, a smak jak i wygląd wypadł 10/10 😀 Wybrałam tzw. amerykańskie pączki „donuts”, które kojarzą się Wam zapewne z policjantami. Zawsze chciałam ich spróbować, zawsze robiły na mnie duże wrażenie – szczególnie te pięknie ozdobione (wiadomo, że jemy oczami). Dzisiejszy przepis będzie na donuts smażone jak tradycyjne pączki, natomiast niebawem pojawią się pieczone w piekarniku (o ile dorwę foremkę). 

SKŁADNIKI (ok. 18-20 pączków):

400 g mąki pszennej Braga Natural Food (na hasło kinga15 – 15 % rabatu!)

1 jajko

14 g świeżych drożdży lub 1 opakowanie suchych

55 g cukru

30 ml letniej wody

170 g letniego mleka

40 g masła

szczypta soli

1 łyżka rumu (opcjonalnie)

olej do smażenia

WYKONANIE:

1. Do letniego mleka dodaj masło i mieszaj do czasu aż się całkowicie roztopi.

2. Mąkę pszenną połącz z drożdżami, jajkiem, szczyptą soli i cukrem. Dokładniej wymieszaj.

3. Dodaj mleko z masłem, wodę i rum. Całość zagnieć ręcznie lub mikserem do uzyskania gładkiego, lekko kleistego ciasta.

4. Gotowe ciasto przełóż do miski podsypaną mąka, przykryj i pozostaw w ciepłym miejscu na godzinę.

5.Po tym czasie rozwałkuj ciasto na 1 cm i wykrawaj duże kółka (średnica ok. 8-10 cm), a w środku każdego mniejsze (ja użyłam tylki o średnicy 1 cm).

6. Gotowe pączki przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut. Smaż po 40 sekund z każdej strony w oleju nagrzanym do 175 stopni.  Odsącz z nadmiaru tłuszczu i ozdabiaj lukrem.

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

3 łyżki ciepłego mleka

1 łyżka ekstraktu waniliowego

140 g cukru pudru

niebieski, fioletowy, różowy barwnik spożywczy

WYKONANIE:

1. Cukier puder połącz z mlekiem i ekstraktem. Zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.

2. Do miseczki odlej 3-4 łyżki lukru. Do pozostałego dodaj odrobinę barwnika niebieskiego, tak aby uzyskać kolor „baby blue”. Następnie wykałaczką lub małą łyżeczką na środek daj odrobinę barwnika fioletowego różowego, niebieskiego i odłożony wcześniej biały lukier. Całość rozprowadź po kolorze „baby blue” do uzyskania efektu smug.

3. Maczaj pączki „górą” i odstawiaj na kratkę do ewentualnego spłynięcia nadmiaru.

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    gin
    8 lutego 2017 at 19:04

    Są genialne!
    Też muszę takie zrobić 🙂

  • Reply
    Tatiana
    11 lutego 2017 at 09:20

    Przepiekne?

  • Leave a Reply