CIASTECZKA

Bezowe ciasteczka z ganaszem czekoladowym

Bezowe ciasteczka z ganaszem czekoladowym Wpis miał być już wczoraj, ale niestety nie był to dobry dzień na pieczenie – bezy się zważyły i całość wyglądała bardzo niesmacznie :/ dziś już wszystko sprzyjało, nawet pogoda, wyszło pięknie i smacznie. Kolorystyka i kształt (róże jakby ktoś tego nie zauważył :P) świadczą o tym, że jest to wpis walentynkowy, więc jeśli nie macie pomysłu na prezent dla swojej drugiej połówki jestem pewna, że taki bukiecik bezowy sprawi komuś wielką radość. Bezowe ciasteczka przekładane są czekoladowym ganaszem, który bardzo szybko zrobicie, a smak jest niesamowity w połączeniu z bezą. W poniedziałek na blogu postaram się zamieścić przepis na kolacje, bo tych słodyczy znowu za dużo :D.

SKŁADNIKI NA GANASZ:

280 g gorzkiej czekolady

250 ml śmietany kremówki

WYKONANIE GANASZU:

1. Śmietanę kremówkę zagotuj. Następnie wsyp czekoladę, rozpuść i odstaw do ostygnięcia.

2. Gotowy ganasz zmiksuj  na konsystencję kremów do tortów. Przełóż do rękawa cukierniczego i ozdabiaj bezę.

SKŁADNIKI NA BEZĘ:

4 jajka

120 g cukru

różowy barwnik

WYKONANIE BEZY:

1. Białka razem z cukrem umieść nad kąpiel wodną i mieszaj trzepaczką, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie zdejmij z kąpieli i ubij na gładką, lśniącą masę. Pod koniec dodaj odrobinę różowego barwnika.

2. Masę na bezę przełóż do rękawa cukierniczego i za pomocą tylki zrób coś na kształt róż.

3. Gotowe bezy piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok 2 godziny.

4. Pozostaw do ostygnięcia i przekładaj czekoladowym ganaszem.

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    issys1
    12 lutego 2017 at 09:18

    cudnie wyglądają

  • Leave a Reply