CIASTA

Sernik na zimno z malinami

Sernik na zimno z malinami Pogoda ostatnio bardzo dopisuje (przynajmniej u mnie na Podkarpaciu), stąd szybki przepis na bardzo aksamitny i delikatny serniczek z malinami. Mam nadzieję, że nie macie dość słodyczy, bo sezon malinowy się jeszcze nie rozpoczął dobrze, a ja już mam mnóstwo pomysłów na ciasta z ich użyciem. Oczywiście będą się przeplatały z przepisami na sałatki! 

Dzisiejszy przepis jest banalnie prosty i bardzo szybki. Ja użyłam małej foremki, ale Wam radzę przeliczyć składniki i użyć jakieś bardzo, bardzo dużej. Ciasto wyszło przepyszne i znika w mgnieniu oka. Gdyby nie to, że dzisiaj nie miałam zbyt wiele czasu na pewno zrobiłabym je po raz trzeci, ale tym razem w większej foremce 😀 

SKŁADNIKI (FORMA 16 CM):

80 g herbatników

40 g masła

150 ml śmietany 36%

370 g twarogu (zmielonego 3 – krotnie lub gotowego)

1 łyżeczka esencji waniliowej (opcjonalnie)

100 g malin

100 g jogurtu naturalnego

100 g cukru pudru

9 g żelatyny

20 ml wody

WYKONANIE:

1. Herbatniki zmiel na konsystencje piasku i połącz z roztopionym masłem. Formę o średnicy 16 cm wyłóż przygotowaną masą i wsadź do lodówki.

2. Żelatynę zalej wodą i odstaw do napęcznienia na 10 minut.

3. Twaróg, esencje waniliową, jogurt naturalny i cukier puder połącz do uzyskania gładkiej masy.

4. Napęczniałą żelatynę podgrzej i dodaj do niej 2-3 łyżki masy twarogowej. Dokładnie wymieszaj, aby nie powstały grudki i wlej całość do pozostałej masy, ponownie zamieszaj.

5. Śmietanę kremówkę ubij na sztywną masę i dodaj do twarogu, delikatnie mieszając. Dodaj maliny i delikatnie zamieszaj.

6. Gotową masę sernikową przełóż na wcześniej przygotowany spód ciasteczkowy i pozostaw w lodówce na ok. 4 godziny (aż całość stężeje).

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply