CIASTA

Piernik z suszonymi śliwkami i jabłkiem

Piernik z suszonymi śliwkami i jabłkiem Takiego przepisu świątecznego nie mogło zabraknąć! Dzisiaj co prawda miał wypaść wpis ze zdrową wersją świątecznych smakołyków, ale nic się nie martwcie :* Dwa kolejne takie będą! 

Dzisiaj mam dla Was bardzo wilgotny, mięciutki, a dodatkowo szybki i prosty przepis na piernik. Z dodatkiem suszonych śliwek, kwaśnego dżemu, a nie wierzch plastry jabłka. Ja bardziej wolę taką wersję, niż przekładany z konfiturą, ale jeśli Wy preferujecie to zapraszam po przepis na PIERNIK KALIFORNIJSKI!

SKŁADNIKI (KEKSÓWKA 30X7):

240 g mąki pszennej Młyn Kopytowa

1 łyżka kakao

pół łyżki sody oczyszczonej

1,5 łyżki przyprawy do piernika

90 g miodu

2 jajka

60 g oleju

145 ml mleka

115 g dżemu z czarnej porzeczki

90 g suszonych śliwek

4 plastry jabłka

WYKONANIE:

1. Mąkę pszenną, kakao, sodę oczyszczoną i przyprawę do piernika dokładnie przesiej.

2. Dodaj miód, olej, mleko, jajka i wszystko zmiksuj na gładką masę. Dodaj dżem i ponownie całość wymieszaj.

3. Suszone śliwki zalej wrzątkiem i odstaw na 20 minut. Po tym czasie każdą pokrój na 2-3 części i wmieszaj szpatułką w masę.

4. Foremkę keksową o wymiarach 30 cm x 7 cm wysmaruj tłuszczem. Wlej masę piernikową, a na wierzchu poukładaj cienkie plastry jabłka.

5. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 1 godzinę.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply