CIASTECZKA/ ZDROWE PRZEPISY

Zdrowe kulki a ‚la rafaello

Zdrowe kulki a ‚la rafaello Wiecie co jest dziwne?! Za kokosem nie przepadam za bardzo, ale rafaello w oryginalnej wersji potrafię jeść garściami, oczywiście bez opamiętania. Tak się składa, że dzisiaj zrobiłam sobie bardziej zdrowszą wersje, co by więcej pierogów się zmieściło w brzuchu w Niedziele!

Co do przepisu i wykonania to nieskromnie powiem, że wyszło lepsze niż oryginał – dodatkowo same zdrowe, fit produkty to nic tylko się zajadać! Wyglądają jak kulki ze śniegu, więc jak najbardziej mogą zagościć na Waszym stole w Święta! 🙂 Dajcie znać czy chcecie więcej takich przepisów 🙂

SKŁADNIKI (10 SPORYCH KULEK):

70 g wiórek kokosowych

2 łyżki maki kokosowej (opcjonalnie)

1 łyżka masła orzechowego, migdałowego

5 łyżek oleju kokosowego

1 łyżeczka miodu

10 całych migdałów

wiorka kokosowe do obtoczenia kulek

WYKONANIE:

1. Wiórka kokosowe umieść w blenderze z mąką kokosową i zmiksuj, aby wiórka trochę się zmniejszyły.

2. Dodaj masło orzechowe, olej kokosowy i miód i ponownie zmiksuj do połączenia wszystkich składników.

3. Przełóż do miski, przykryj folia i odłóż do lodówki na ok. 15 minut.

4. Po tym czasie z ok. 1 łyżki masy uformuj kulki w środku z całym migdałem (najlepiej lekko rozgnieć na dłoni, połóż na środek cały migdał i wtedy uformuj kulkę).

5. Gotowe kulki obtocz w wiórkach kokosowych.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply