CIASTECZKA

Świńskie uszy z ciasta francuskiego

Świńskie uszy z ciasta francuskiego Podejrzewam, że większość z Was już wszystkie ciasta na święta ma przygotowane, ale być może ktoś skusi się jeszcze na takie słodkie „rogi” czy „uszy” z ciasta francuskiego.

Po sukcesie kulek rafaello mam nadzieje, że i ten przepis przypadnie Wam do gustu! 🙂 Jak zobaczycie poniżej składników jest tylko 3, a wykonanie bardzo proste! 🙂

SKŁADNIKI:

1 opakowanie ciasta francuskiego

50 g masła

cukier do posypania

WYKONANIE:

1. Ciasto francuskie rozłóż i delikatnie rozwałkuj. Całość wysmaruj rozpuszczonym masłem i obsyp cukrem.

2. Ciasto zwiń na długość z dwóch stron (wałeczki muszą połączyć się na środku).  Wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę.

3. Po tym czasie wyjmij ciasto, pokrój na 1 – 1,5 cm kawałki.

4. Piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 200 stopni przez 10 minut. Następnie przewróć na drugą stronę i piecz kolejne 10 min (na złoty kolor).

5. Po upieczeniu obsyp z obu stron cukrem (muszą być gorące).

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Agusto
    9 stycznia 2018 at 03:38

    No nie. Jakie świńskie uszka? To przecież typowy przypadek ślimaczych bliźniąt syjamskich 🙂 Tak czy siak, apetyczne 🙂

  • Leave a Reply