ŚNIADANIA/ ZDROWE PRZEPISY

Pasztet z pieczarek i kaszy gryczanej

Pasztet z pieczarek i kaszy gryczanej Coraz bardziej podoba mi się ta dieta bez mięsa – być może wszystko trwa trochę dłużej niż wrzucenie mięsa na patelnie, ale warto! Jem zdecydowanie więcej warzyw, posiłki są bardziej urozmaicone, szczególnie jeśli chodzi o obiady. 

Dzisiaj mam dla Was przepis na pasztet z pieczarek i kaszy gryczanej z dodatkiem ukochanej żurawiny, która wprowadza lekko słodki smak na kanapkach. Ja zajadałam się jeszcze ciepłym, ale na drugi dzień, taki prosto z lodówki – pychotka!!! Oczywiście obowiązkowo nie może zabraknąć Pana ogórka kiszonego – moja wielka miłość! <3

SKŁADNIKI:

500 g pieczarek

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka cukru

2 szklanki UGOTOWANEJ kaszy gryczanej

2 łyżki sosu sojowego

5 łyżek oleju kokosowego lub innego oleju

1 łyżeczka suszonego tymianku, majeranku

2 łyżeczki słodkiej papryki

pieprz + sól do smaku

60 g suszonej żurawiny

olej do smażenia

WYKONANIE:

1. Pieczarki obierz i pokrój na talarki. Następnie podsmaż na oleju na złocisty kolor (ok. 8 minut). Pieczarki muszą być obok siebie, a nie na sobie – wtedy się „uduszą”. Dodaj posiekany czosnek i cukier. Wymieszaj i smaż jeszcze ok. 2 minuty.

2. Ugotowana kasze gryczaną połącz z sosem sojowym, olejem, przyprawami i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj pieczarki i całość zblenduj na gładką masę.

3. W gotową masę wmieszaj suszoną żurawinę.

4. Keksówkę o długości 15-18 cm wysmaruj olejem i wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż pasztet i wyrównaj. Całość piecz 60 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Zuza
    6 stycznia 2018 at 18:34

    wygląda obłędnie 🙂 aż szkoda, że tu nie ma kasz w sprzedaży.. mniam

  • Leave a Reply