OBIADY

Curry z batatami, szpinakiem i ciecierzycą

Curry z batatami, szpinakiem i ciecierzycą Niewiele z Was wie, że 2 lata temu byłam przez pół roku studentką filologii indyjskiej… Moja przygoda skończyła się szybko, bo nie wyrabiałam z dwoma wymagającymi kierunkami. Jednak moja miłość do kuchni indyjskiej i tych cudownych przypraw została.

Dzisiaj mija tydzień bez mięsa, ale takie podsumowanie tygodnia pojawi się jutro 🙂 Było smacznie i kolorowo co widać na poniższych zdjęciach. Większość przepisów sprawdzałam u Jadłonomii, polskie guru kuchni roślinnej. Typowo bezmięsnych i ciekawych potraw nie znam za wiele, więc potrzebne mi inspiracje. Już trochę się naooglądałam i napatrzyłam, więc pomysłów na dania w głowie już mam milion. Najwięcej w nocy kiedy nie mam ich gdzie zapisać, a nie chce mi się wstawać 😀 

Już jedno curry na blogu jest TUTAJ! To zdecydowanie wygrywa smakiem i składnikami – ciecierzyca mi tak przypadła do gustu… żałuję, że wcześniej jej prawie w ogóle nie jadłam. Jest i mój ulubiony szpinak no i bataty, które kocham w każdej postaci. Danie proste, właściwie jednogarnkowe i przepyszne. Dajcie znać czy lubicie takie smaki 🙂

SKŁADNIKI (4-6 PORCJI):

2 duże bataty

puszka ciecierzycy

200 g świeżego szpinak

1 puszka pomidorów

1 puszka mleka kokosowego

1-2 łyżeczki imbiru w proszku

1 łyżeczka papryczki chili

1 łyżeczka curry

1 łyżeczka kurkumy

1 łyżeczka cynamonu

2 łyżeczki czarnuszki

Olej do smażenia

WYKONANIE:

1. Bataty obierz i pokrój w grube plastry. Następnie gotuj w garnku ok. 3-4 minuty od momentu zagotowania się wody.

2. Do dużego garnka wlej olej, dodaj przyprawy i chwile podsmaż. Dodaj pomidory, mleko kokosowe i gotuj 5-8 minut.

3. Następnie dodaj umyty szpinak i ciecierzycę. Całość dokładnie wymieszaj.

4. Dodaj słodkie ziemniaki i gotuj curry pod przykryciem ok 10 minut na średnim ogniu.

5. Można podawać z ryżem, chlebem, kaszą, plackami lub jeść samo.

Inspiracja – JADŁONOMIA

You Might Also Like

3 komentarze

  • Reply
    Justyna
    21 stycznia 2018 at 17:46

    o mniam! 😀 idealne na śnieg za oknem i na rozgrzanie, zapisuję! 😀

  • Reply
    Paula
    25 marca 2018 at 19:02

    Cieciezyce odcedzić czy razem z tym… sokiem? Pozdrawiam!

    • Reply
      Kuchenny Kodeks
      25 marca 2018 at 21:51

      Tak, odcedzić 🙂 zaraz dopiszę 🙂

    Leave a Reply