DESERY

Kosmiczne donuts

Kosmiczne donuts Ja wiem, że do tłustego czwartku jeszcze dobre 2 tygodnie, ale cóż… takie życie blogerki kulinarnej 😀 Mogę się założyć, że w moje ulubione święto, pączków będę miała dość i nie zjem ani jednego 😛

Donuts w kosmicznej polewie były na blogu już w tamtym roku, są w tym i w przyszłym będą także! Nie dość, że zachwycają smakiem to jeszcze wyglądem.

Wczoraj zrobiłam „małą” porcje i myślałam, że nie zjem… Pączków do wieczora już nie było ani jednego, także uważajcie, bo uzależniają. Najlepiej zaproście całą rodzinę 😀

SKŁADNIKI (ok. 18-20 pączków):

400 g mąki pszennej Braga Natural Food (na hasło kinga15 – 15 % rabatu!)

1 jajko

14 g świeżych drożdży lub 1 opakowanie suchych

55 g cukru

30 ml letniej wody

170 g letniego mleka

40 g masła

szczypta soli

1 łyżka rumu (opcjonalnie)

olej do smażenia

WYKONANIE:

1. Do letniego mleka dodaj masło i mieszaj do czasu aż się całkowicie roztopi.

2. Mąkę pszenną połącz z drożdżami, jajkiem, szczyptą soli i cukrem. Dokładniej wymieszaj.

3. Dodaj mleko z masłem, wodę i rum. Całość zagnieć ręcznie lub mikserem do uzyskania gładkiego, lekko kleistego ciasta.

4. Gotowe ciasto przełóż do miski podsypaną mąka, przykryj i pozostaw w ciepłym miejscu na godzinę.

5.Po tym czasie rozwałkuj ciasto na 1 cm i wykrawaj duże kółka (średnica ok. 8-10 cm), a w środku każdego mniejsze (ja użyłam tylki o średnicy 1 cm).

6. Gotowe pączki przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut. Smaż po 40 sekund z każdej strony w oleju nagrzanym do 175 stopni.  Odsącz z nadmiaru tłuszczu i ozdabiaj lukrem.

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

3 łyżki ciepłego mleka

1 łyżka ekstraktu waniliowego

140 g cukru pudru

niebieski, fioletowy, różowy barwnik spożywczy

WYKONANIE:

1. Cukier puder połącz z mlekiem i ekstraktem. Zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.

2. Do miseczki odlej 3-4 łyżki lukru. Do pozostałego dodaj odrobinę barwnika niebieskiego, tak aby uzyskać kolor „baby blue”. Następnie wykałaczką lub małą łyżeczką na środek daj odrobinę barwnika fioletowego różowego, niebieskiego i odłożony wcześniej biały lukier. Całość rozprowadź po kolorze „baby blue” do uzyskania efektu smug.

3. Maczaj pączki „górą” i odstawiaj na kratkę do ewentualnego spłynięcia nadmiaru.

You Might Also Like

3 komentarze

  • Reply
    gin
    23 stycznia 2018 at 13:36

    Są obłędne!
    Też mi się takie marzą… 🙂

    • Reply
      Kuchenny Kodeks
      29 stycznia 2018 at 21:15

      Przepis jest to czas zrobić! :*

  • Reply
    Wojtech
    24 stycznia 2018 at 17:48

    Wyglądają pysznie, chcę takie na deser do kawy.???

  • Pozostaw odpowiedź Kuchenny Kodeks Cancel Reply