CIASTA

Tarta z budyniem adwokat, dżemem i bezami

Tarta z budyniem adwokat, dżemem i bezami Mam nadzieje, że nie macie jeszcze dość słodkich przepisów. Karnawał trwa w najlepsze dlatego trzeba sobie dogadzać. Jeśli nie macie planów na jutrzejszy deser, to koniecznie zapiszcie ten przepis!

Do budyniu dodałam adwokat i powiem Wam, że był to strzał w 10 pod względem smakowym, do tego na wierzch dżem, pokruszone bezy i gorzka czekolada! Kto lubi takie wypasione słodkości? 

Uwielbiam tarty w takim kształcie – coś w stylu słodkiej zapiekanki 😀

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

250 g mąki pszennej

7g g cukru

150 g zimnego masła

1 jajko

WYKONANIE KRUCHE CIASTA:

1. Do przesianej mąki dodaj cukier, masło i jajko. Całość wymieszaj, rozcierając masło w palcach, a następnie zagnieć na ciasto.

2. Z gotowego ciasta uformuj kulkę, a następnie ją spłaszcz. Zawiń w folię i wsadź do lodówki na 30 minut.

3. Foremkę o długości 35cmx11cm wysmaruj tłuszczem. Kruche ciasto rozwałkuj na cienką warstwę i wyłóż nim przygotowaną foremkę. Piecz w piekarniku przez 25-30 minut w temp. 180 stopni. Aby ciasto nie opadło podczas pieczenia wyłóż go sreberkiem i obciąż ryżem, kaszą lub fasolą (mogą być także specjalne kulki do pieczenia). Zdejmij całość 5 minut przed końcem pieczenia.

4. Gotowe ciasto odstaw do ostygnięcia.

SKŁADNIKI NA PUDDING WANILIOWY:

250 ml mleka

25 g masła

4 kieliszki adwokatu

4 łyżki cukru

2 żółtka

2 łyżki ekstraktu waniliowego lub pół laski wanilii

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżka mąki pszennej

200 g śmietany kremówki

6 g żelatyny + woda

WYKONANIE PUDDINGU WANILIOWEGO:

1. Żółtka połącz z cukrem i zacznij ucierać do uzyskania gładkiej i puszystej masy. Dodaj mąkę pszenną, ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj.

2. Do utartych żółtek dodaj ekstrakt waniliowy i adwokat.

3. Mleko doprowadź do wrzenia i stopniowo dodawaj do żółtek cały czas mieszając. Gdy połączymy mleko z żółtkami całość przerzuć do garnka i gotuj na średnim ogniu, aż masa uzyska konsystencje budyniu. Pozostaw do ostygnięcia.

4. Żelatynę zalej 1-2 łyżeczkami wody i pozostaw do napęcznienia. W między czasie ubij śmietankę kremówkę na sztywną masę.

5. Śmietanę kremówkę połącz z wcześniej przygotowanym budyniem.

5. Napęczniałą żelatynę postaw na malutki ogień i podgrzej. Musi to trwać bardzo krótko, żeby żelatyna nie straciła swoich właściwości. Poczekaj chwilę aż ostygnie i połącz z masą z punktu 5.

6. Gotowy pudding wlej na gotowe, przestudzone kruche ciasto. Całość wsadź do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie udekoruj ciasto dżemem, pokruszonymi bezami i gorzką czekoladą.

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    Cukry Proste
    25 stycznia 2018 at 16:42

    Tyle pyszności w jednym cieście!:)

    • Reply
      Kuchenny Kodeks
      29 stycznia 2018 at 21:15

      To prawda, bardzo pycha! 🙂

    Leave a Reply