OBIADY/ ZDROWE PRZEPISY

Kotlety z kalafiora

Kotlety z kalafiora Przepis na te kotlety czekał na swoją kolej dobre 3 tygodnie, choć jeśli obserwujecie mnie na Instagramie to już dawno mogliście cieszyć się ich pysznym smakiem. Podczas miesiąca bez mięsa poznałam tyle wspaniałych i zaskakujących dań, że jestem w szoku jakie rzeczy można wyczarować z warzyw!

Kotleciki piecze się w piekarniku, a ich przygotowanie nie powinno sprawić Wam większej trudności. Ja je podałam z sosem czosnkowym (jogurt naturalny + czosnek). Znajdziecie w nich moją ukochaną kasze jaglaną, ser cheddar, prażony słonecznik, mnóstwo przypraw i odrobinę słodyczy.

SKŁADNIKI (12 SZTUK):

1/2 startego surowego kalafiora
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1 ząbek czosnku
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka miodu
3 łyżki oliwy z oliwek
135 g (suchej) kaszy jaglanej, wcześniej ugotowanej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
50 g sera cheddar
pół szklanki prażonego słonecznika

WYKONANIE:

1. Kalafior zetrzyj na tarce – mogą pozostać większe kawałki. Dodaj wszystkie przyprawy, czosnek, sos sojowy i dokładnie wymieszaj.

2. Następnie wsyp starty ser cheddar, wlej oliwę, miód i ponownie zamieszaj.

3. Do kalafiora dodaj ugotowaną kaszę jaglaną, prażony słonecznik i mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszaj.

4. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem. Czystymi rekami uformuj kotleciki i układaj na blaszce jeden obok drugiego.

5. Kotlety piecz w temp. 180 stopni przez 25 minut, następnie obróć kotlety na drugą stronę i piecz kolejne 5 minut.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply