DESERY

Pączki z polewą czekoladową

Pączki z polewą czekoladową Przez najbliższe dni (do czwartku) możecie liczyć na kilka fajnych przepisów – będzie prawdziwy atak pączków. Mam nadzieje, że ja sama się w niego nie zamienię po takiej dawce 😀 

Ja jestem zauroczona pączkami z dziurką, dlatego dzisiaj kolejny przepis z tej serii. Tym razem obficie polana gorzką czekoladą! Pycha! Totalna klasyka i szczerze mówią chyba właśnie wolę te z dziurką, bo są mniejsze i łatwiej je jeść niż takie „bomby” z kremem 😀 

SKŁADNIKI (ok. 18-20 pączków):

400 g mąki pszennej Braga Natural Food (na hasło kinga15 – 15 % rabatu!)

1 jajko

14 g świeżych drożdży lub 1 opakowanie suchych

55 g cukru

30 ml letniej wody

170 g letniego mleka

40 g masła

szczypta soli

1 łyżka ekstraktu waniliowego

olej do smażenia

WYKONANIE:

1. Do letniego mleka dodaj masło i mieszaj do czasu aż się całkowicie roztopi.

2. Mąkę pszenną połącz z drożdżami, jajkiem, szczyptą soli i cukrem. Dokładniej wymieszaj.

3. Dodaj mleko z masłem, wodę i ekstrakt waniliowy. Całość zagnieć ręcznie lub mikserem do uzyskania gładkiego, lekko kleistego ciasta.

4. Gotowe ciasto przełóż do miski podsypaną mąka, przykryj i pozostaw w ciepłym miejscu na godzinę.

5.Po tym czasie rozwałkuj ciasto na 1 cm i wykrawaj duże kółka (średnica ok. 8-10 cm), a w środku każdego mniejsze (ja użyłam tylki o średnicy 1 cm).

6. Gotowe pączki przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut. Smaż po 40 sekund z każdej strony w oleju nagrzanym do 175 stopni.  Odsącz z nadmiaru tłuszczu i ozdabiaj roztopioną czekoladą.

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

50-60 g gorzkiej czekolady

1 łyżka masła

WYKONANIE:

1. Czekoladę z masłem roztop w kąpieli wodnej.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply