DESERY

Pączki z nadzieniem czekoladowym

Pączki z nadzieniem czekoladowym Tym razem klasyczne pączusie, takie sam jak robiłam w tamtym roku (TUTAJ) tyle, że z nadzieniem czekoladowym zamiast waniliowego! I choć zrobiły psikusa w tym roku i nie wyrosły tak jak miały – to smakiem i tak zniewalają!

Przede mną naprawdę trudne wyzwanie, jeszcze mam dla Was 2 przepisy, a ja już nie mogę na pączki patrzeć. Zresztą nie tylko ja, bo rodzinka też ma trochę dość, ale cóż takie życie – teraz pączki dzień i noc, a później rok przerwy na pewno!

SKŁADNIKI NA PĄCZKI (ok. 18-20 sztuk):

500 g mąki pszennej Braga Natural Food (na hasło kinga15 macie 15 % rabatu!)

50 g cukru

2 łyżeczki ekstraktu waniliowej

2 jajka

50 g masła (temp.pokojowa)

250 ml mleka

25 g drożdży

szczypta soli

SKŁADNIKI NA NADZIENIE CZEKOLADOWE:

250 ml mleka

25 g masła

4 łyżki cukru

2 żółtka

45 g gorzkiej czekolady

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżka mąki pszennej

WYKONANIE PĄCZKÓW:

1.  Mleko podgrzej do 43°C (jeśli nie masz termometru, gotuj mleko na małym palniku, na średnim ogniu przez Ok. 4 minuty). Dodaj łyżeczkę cukru i drożdże, a następnie dokładnie zamieszaj do rozpuszczenia składników i odstaw na 15-20 minut.

 

2. Przesiej mąkę, dodaj cukier, ekstrakt waniliowy i sól. Lekko zamieszaj i dodaj pracujące drożdże, jajka i masło. Wyrabiaj całość do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta (robotem Ok. 5 minut na średnich obrotach).

3. Gotowe ciasto przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5-2 godziny.

4. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 2 cm i wycinaj kółka (szklanką lub foremką). Pozostaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

5. Wyrośnięte pączki wrzucaj na olej rozgrzany do 180°C i smaż ok. 40 s na jedną stronę.

6. W ostygniętych pączkach nożem zrób dziurkę i za pomocą rękawa cukierniczego i tylek wprowadź krem do środka.

WYKONANIE NADZIENIA CZEKOLADOWEGO:

1. Żółtka połącz z cukrem i zacznij ucierać do uzyskania gładkiej i puszystej masy. Dodaj mąkę pszenną, ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj.

2. Do utartych żółtek dodaj ekstrakt waniliowy.

3. Mleko doprowadź do wrzenia, wrzuć czekoladę i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Następnie stopniowo dodawaj do żółtek cały czas mieszając. Gdy połączymy mleko z żółtkami całość przerzuć do garnka i gotuj na średnim ogniu, aż masa uzyska konsystencje budyniu. Pozostaw do ostygnięcia.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply