Mini pavlove na walentynki Już jutro Dzień Zakochanych, więc nie ma nic lepszego niż świętowanie słodyczami! Przygotowałam dla Was szybki i prosty przepis na mini pavlove z kremem i owocami. Wyglądają przepięknie, dlatego mogą być idealnym prezentem dla naszej Walentynki 😀
Dzisiaj ponownie wykorzystałam resztki twarogu na sernik, połączyłam go z bitą śmietaną i wyszedł pyszny krem serowy <3 uwielbiam takie sytuację, bo często z czegoś pozornie bardzo prostego wychodzić coś mega pycha! Na wierzch oczywiście owoce, co by złamać trochę słodycz bezy.
SKŁADNIKI NA BEZE (4 DUŻE GNIAZDKA):
3 białka
150 g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
SKŁADNIKI NA KREM:
125 g sera
30 g cukru pudru
75 ml śmietany kremówki
100 g mrożonych owoców (odrobina wody)
2 łyżeczki cukru
WYKONANIE BEZY:
1. Białka z cukrem postaw nad kąpiel wodną i cały czas mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Nie może być zbyt duży ogień, bo białka się zetną. Można od razu ubijać nad kąpielą wodną, ja jednak wole korzystać z miksera dopiero jak cukier całkowicie się rozpuści.
2. Gotowe białka ubijaj, aż będą lśniące. Dodaj skrobie ziemniaczaną i wmieszaj ją w bezę.
3. Ubite białka wyłóż na blachę do pieczenia tworząc gniazdka (na środku zrób delikatne wgłębienie). Piecz w temp. 100°C przez 1 godzinę 45 minut, a następnie pozostaw je w ciepłym piekarniku na 30 minut.
4. Na środek gotowych bez wyłóż krem i przestudzone owoce.
WYKONANIE KREMU:
1. Owoce mrożone zasypać cukrem, odrobiną wody i podgrzewać do czasu aż puszczą soki i się całkowicie rozmrożą.
2. Ser zmiksować na gładką masę z cukrem pudrem, a następnie połączyć z ubitą śmietaną kremówką. Całość dokładnie i delikatnie wymieszać szpatułką.
No Comments