OBIADY

Wegetariańskie spaghetti

Wegetariańskie spaghetti  Choć moje 30 dni bez mięsa skończyły się już dobry miesiąc temu, to sama chętnie eksperymentuje jak i czym je zastąpić. Już nieraz wspominałam Wam, że makaron to chyba moje ulubione danie – a to wegetariańskie spaghetti mogłabym jeść codziennie!

Koniecznie wypróbujcie ten przepis i mam nadzieję, że również dla Was będzie to zaskoczenie jak fantastycznie może smakować taki warzywny makaron 🙂

SKŁADNIKI (4 PORCJE):

100 g ryżu

6 pieczarek

200 g cukinii

1 pomidor

250 g przecieru pomidorowego

słodka papryka, bazylia, sól i pieprz do smaku

400 g makaronu spaghetii

oliwa z oliwek

WYKONANIE:

1. Ryż ugotuj z dodatkiem soli wedle instrukcji na opakowaniu. Odcedź i odstaw do ostygnięcia.

2. Pieczarki i cukinię obierz i pokrój w kostkę. Dodaj pomidory, ostygnięty ryż i całość chwilę zmiksuj. Całość powinna być z lekkimi kawałkami warzyw, nie może być to typowa „papka”.

3. Zmiksowane warzywa z ryżem podsmaż na patelni z łyżką oliwy. Dodaj przecier pomidorowy, przyprawy i dokładnie wymieszaj. Gotuj ok. 5-10 minut na małym ogniu.

4. Makaron ugotuj z dodatkiem soli i oliwy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

5. Gotowy makaron wymieszaj z sosem warzywnym.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply