PIECZYWO

Wielkanocna chałka

Wielkanocna chałka Dopiero co było Boże Narodzenie, a tu już za rogiem Wielkanoc. Nie wiem jak Wy, ale ja bez chałki nie przeżyję – prosta, mięciutka i szybka w wykonaniu słodka bułeczka to idealna propozycja na świąteczny stół lub poniedziałkowe śniadanie! Koniecznie z dodatkiem kakao!

Macie jakieś dania, które jecie tylko w okresie świątecznym?

SKŁADNIKI (1 CHAŁKA):

300 g mąki pszennej

25 g świeżych drożdży

szklanka letniego mleka (220g)

1 jajko (+ do posmarowania chałki)

40 g cukru

50 g masła

WYKONANIE: 

1. 150 g mąki pszennej połącz z drożdżami i letnim mlekiem. Całość zamieszaj do połączenia składników, przykryj i odłóż w ciepłe miejsce na 2 godziny.

2.. Do wyrośniętego ciasta dodaj drugą część mąki (150 g), jajko, cukier i roztopione masło. Wszystko wymieszaj i wyrób na gładkie ciasto.

3. Gotowe ciasto rozwałkuj na posypanym mąką blacie i podziel na 3 części. Gotowe wałki ułóż koło siebie i zapleć warkocza. Końce dokładnie sklej i wsadź pod spód chałki.

4. Ułóż gotową chałkę na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, odstaw na 30 minut.

5. Posmaruj chałkę roztrzepanym jajkiem i piecz w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply