2 sposoby na przekąski z tortilli Idealny przepis na szybkie przekąski z tortillą w dwóch wersjach: wegetariańskiej i z szynką. Uwierzcie mi, że zniknął w mgnieniu oka, dlatego przygotujcie solidne zapasy!
SKŁADNIKI NA WERSJE Z SZYNKĄ:
200 g serka śmietanowego (kanapkowy)
2 łyżeczki dżemu z moreli/brzoskiwni
4 pszenne tortille
szynka (po 4 plasterki na placek)
ser żółty (4-5 plasterków na placek)
świeży ogórek
sałata
sól/pieprz do smaku
WYKONANIE:
1. Serek połącz dokładnie z dżemem z moreli. Wysmaruj każdy placek (ok. 2- 3 łyżeczki na placek).
2. Na gotowe placki wyłóż plasterki szynki i ser żółty. Na środek każdej z tortilli połóż plasterki ogórka, z dołu do góry w dwóch rzędach. Całość posyp obficie sałatą.
3. Gotową tortille zwiń w rulon (od lewej do prawej, tak aby warzywa były na całej długości), owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30-40 minut. Następnie pokrój w 1-2 cm paski i wsadź wykałaczki.
SKŁADNIKI NA WERSJE WEGETARIAŃSKĄ:
200 g serka ziołowego
4-5 suszonych pomidorów w zalewie
4 tortille szpinakowe
ser żółty (4-5 plastrów na placek)
świeży ogórek
100 g zielonych oliwek
1 czerwona papryka
sałata
WYKONANIE:
1. Serek połącz z pokrojonymi pomidorami i dokładnie wymieszaj. Wysmaruj każdy placek (ok. 2- 3 łyżeczki na placek).
2. Na gotowe placki wyłóż ser żółty. Na środek każdej z tortilli połóż plasterki ogórka, z dołu do góry w dwóch rzędach, a na to paski papryki czerwonej. Całość posyp obficie zielonymi oliwkami i sałatą.
3. Gotową tortille zwiń w rulon (od lewej do prawej, tak aby warzywa były na całej długości), owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30-40 minut. Następnie pokrój w 1-2 cm paski i wsadź wykałaczki.
No Comments