CIASTA

Czekoladowe ciasto z jabłkami i śliwkami

Czekoladowe ciasto z jabłkami i śliwkami Kiedy tworze dla Was ten post, to ciasto jest jeszcze w piekarniku, a ja już się nie mogę doczekać, aż go spróbuje. Podczas przygotowań i teraz pieczenia, to jaki zapach się unosi to BAJKA! Generalnie to czuć dzisiaj święta Bożego Narodzenia, a miał być jesienny wypiek 😀 Pyszny, miękki placek czekoladowy z jabłkami i suszonymi śliwkami. W środku znajdziemy również cynamon i migdały, a na górze ciasta polewę czekoladową. To kto jest dzisiaj chętny na taki deser? 🙂

SKŁADNIKI (FORMA 20 CM):

3 jabłka

2 łyżki soku z cytryny

8 suszonych śliwek BRAGA NATURAL FOOD ( na hasło PYSZNE – darmowa dostawa pow. 25 zł)

130 g masła

70 g cukru

2 jajka

130 g mąki pszennej BRAGA NATURAL FOOD ( na hasło PYSZNE – darmowa dostawa pow. 25 zł)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka cynamonu

2 łyżki gorzkiego kakao

80 g mielonych migdałów BRAGA NATURAL FOOD ( na hasło PYSZNE – darmowa dostawa pow. 25 zł)

40 ml mleka

50 ml śmietany kremówki

50 g gorzkiej czekolady

WYKONANIE:

1. Jabłka obierz, pokrój w ósemki, a następnie w dużą kostkę. Połącz z sokiem z cytryny i suszonymi śliwkami, pokrojonymi na mniejsze kawałki. Odstaw na 30 minut.

2. Masło utrzyj z cukrem na gładką, białą masę. Następnie dodaj jajka, jedno po drugim cały czas mieszając mikserem.

3. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, kakao i zmielone migdały (konsystencja piasku). Całość zmiksuj mikserem, dodaj mleko i ponownie zmiksuj.

4. Do gotowego ciasta wrzuć przygotowane wcześniej jabłka ze śliwkami. Dokładnie zamieszaj.

5. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż gotowe ciasto i piecz 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

6. Śmietanę kremówkę zagotuj. Dodaj gorzką czekoladę i dokładnie zamieszaj, aż powstanie gęsta polewa. Gotowe ciasto polej polewą i posyp płatkami migdałów.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply