CIASTA

Czekoladowa tarta ze śliwkami

Czekoladowa tarta ze śliwkami Do tego ciasta wracam już chyba po raz 6. Rzadko się zdarza, żebym kilka razy robiła ten sam wypiek, ale w tym wypadku nie mogę się oprzeć! Dzisiaj w wersji ze śliwkami i jestem zaskoczona jak doskonale całość się komponuje. Aksamitny, delikatny krem czekoladowy, powidło śliwkowe, a na górze „mus” ze śliwek – żyć nie umierać! Od samego patrzenia, aż ślinka leci 😀

SKŁADNIKI NA SPÓD (FORMA 23 CM):

270 g mąki pszennej

1 łyżka cukru pudru

1 jajko

170 g zimnego masła

WYKONANIE:

1. Mąkę przesiej do miski z cukrem pudrem. Dodaj jajko i pokrojone w kostkę masło. Całość zagnieć do połączenia wszystkich składników i uzyskania gładkiego ciasta.

2. Gotowe ciasto spłaszcz i zawiń w folię spożywczą. Włóż do lodówki na ok. 30 minut.

3. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na ok. 0,5 cm i wyłóż formę na tartę wysmarowaną tłuszczem.

4. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Pozostaw do ostygnięcia.

SKŁADNIKI NA TARTĘ:

300 ml śmietany 30%

2 mleczne czekolady

1 gorzka czekolada

60 g masła

150 g powidła śliwkowego

WYKONANIE:

1. Śmietankę zagotuj w garnku i zdejmij z ognia. Czekolady podziel na kawałki, dodaj do śmietanki i mieszaj aż się dokładnie rozpuszczą. Następnie dodaj masło i energicznie mieszaj do jego rozpuszczenia. Odstaw do ostygnięcia.

2. Przestudzony spód wysmaruj powidłem śliwkowym, a następnie na to wylej przestudzony ganache czekoladowy (pkt 1). Włoż do lodówki na min. 4 godziny.

3. Przed podaniem udekoruj np. podgrzanymi śliwkami.

SKŁADNIKI NA ŚLIWKI:

8 śliwek węgierek

1 łyżka cukru

2 łyżki soku z cytryny

30 ml wody

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

WYKONANIE:

1. Śliwki pokrój w kostkę i umieść w garnku razem z cukrem, wodą i sokiem z cytryny. Całość zagotuj cały czas mieszając, aż śliwki zmiękną i zrobi się lekka „papka”.

2. Dodaj mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszaj i lekko zagotuj. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

3. Udekoruj zastygniętą tartę przed podaniem.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply