OBIADY

Bataty faszerowane kaszą jaglaną

Bataty faszerowane kaszą jaglaną Zawsze tego sławnego batata się bałam, ale odkąd spróbowałam frytków z batatów to warzywo skradło moje serce – kto jadł ten wie o czym mówię! Dzisiaj w wersji faszerowanej, z kaszą jaglaną, suszonymi pomidorami i fetą – czyli moja ulubiona trójca! 

SKŁADNIKI (4 SZTUKI):

2 duże bataty

200g ugotowanej kaszy jaglanej

50g fety

25g suszonych pomidorów

50g świeżego szpinaku

sól/pieprz do smaku

WYKONANIE:

1. Bataty umyj, wyszoruj i przekrój na pół. Środek ponacinaj nożem w kostki, posól i włóż do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 45/50min.

2. Wydrąż środek upieczonych batatów i przełóż do miski. Miąższ połącz z ugotowaną kaszą jaglaną, szpinakiem, pokrojonymi na mniejsze kawałki suszonymi pomidorami i fetą.

3. Gotowym farszem wypełnij bataty. Włóż do piekarnika na 8-10 minut.

4. Po upieczeniu posyp fetą.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply