CIASTA

Tarta z budyniem i gruszkami

Tarta z budyniem i gruszkami Pyszna tarta z kakaowym spodem, waniliowym budyniem i karmelizowanymi gruszkami. Już samym kolorem zachęca do zjedzenia. Już Wam kiedyś wspominałam, że ten kształt tarty – zapiekankowy – uwielbiam! Poręczne i w krojeniu i w jedzeniu 😀 

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

250 g mąki pszennej

7g g cukru

2 łyżki kakao

150 g zimnego masła

1 jajko

WYKONANIE KRUCHE CIASTA:

1. Do przesianej mąki dodaj kakao, cukier, masło i jajko. Całość wymieszaj, rozcierając masło w palcach, a następnie zagnieć na ciasto.

2. Z gotowego ciasta uformuj kulkę, a następnie ją spłaszcz. Zawiń w folię i wsadź do lodówki na 30 minut.

3. Foremkę o długości 35cmx11cm wysmaruj tłuszczem. Kruche ciasto rozwałkuj na cienką warstwę i wyłóż nim przygotowaną foremkę. Piecz w piekarniku przez 25-30 minut w temp. 180 stopni. Aby ciasto nie opadło podczas pieczenia wyłóż go sreberkiem i obciąż ryżem, kaszą lub fasolą (mogą być także specjalne kulki do pieczenia). Zdejmij całość 5 minut przed końcem pieczenia.

4. Gotowe ciasto odstaw do ostygnięcia.

SKŁADNIKI NA BUDYŃ:

350 ml mleka

3 żółtka

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

60 g cukru

20 g mąki ziemniaczanej

20 g mąki pszennej

2-3 gruszki

1 łyżka masła + 2 łyżki cukru

WYKONANIE:

1. 100 ml mleka połącz z żółtkami, cukrem i mąką. Dokładnie zamieszaj i odstaw.

2. W garnku połącz resztę mleka z ekstraktem z wanilii. Gdy mleko zacznie się gotować, wlej mleko z pkt. 1 i cały czas mieszaj aż całość zacznie gęstnieć i powstanie budyń.

3. Na ostudzony spód wyłóż budyń, całość wyrównaj i przyłóż na to folię spożywczą. Pozostaw do ostygnięcia.

4. Na patelni roztop masło i połącz z cukrem. Gdy całość się rozpuści i zacznie tworzyć się karmel dodaj obrane, pokrojone w ósemki gruszki. Pozostaw na ok. 5 minut, a następnie obróć na drugą stronę ponownie na 5 minut. Pozostaw do ostygnięcia.

5. Z budyniu usuń folię spożywczą i wyłóż przestudzone gruszki. Włoż do lodówki na min. 2 godziny.

 

 

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    Lucyna
    29 września 2018 at 17:35

    Tarta z budyniem i gruszkami w przepisie nie jest napisane ile dodać kakao do ciasta

    • Reply
      Kuchenny Kodeks
      1 października 2018 at 07:02

      Bardzo dziękuje za czujność 🙂 Już poprawione 🙂

    Leave a Reply