CIASTA

Sernik z dynią

Sernik z dynią Czas na królową jesieni – ukochaną dynie! Musicie przygotować się na wysyp przepisów z jej użyciem, bo podobnie jak cukinii – mamy jej dużo! Dzisiaj zapraszam Was na delikatny, wilgotny sernik z dodatkiem puree dyniowego – nie spodziewałam się, że takie połączenie, może tak fajnie smakować. Jako spód wykorzystałam słone krakersy – niebo w gębie! 🙂

SKŁADNIKI (FORMEKA 18 CM):

Na spód:

100 g krakersów

60 g masła

Na sernik:

250 g dyni

500 g zmielonego sernika\twarogu na sernik

1 łyżeczka skórki z pomarańczy

3 jajka

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

100 g cukru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

WYKONANIE:

1. Dynie pokrój na mniejsze kawałki i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (skórką do dołu). Piecz 40 minut w 180°C.

2. Upieczona i ostygniętą dynie obierz ze skórki i zmiksuj na gładką masę.

3. W misce połącz ze sobą puree z dyni, twaróg i skórkę z pomarańczy. Całość dokładnie połącz za pomocą miksera.

4. Dodaj jajka, cukier, ekstrakt z wanilii i mąkę ziemniaczaną. Ponownie zmiksuj do połączenia się wszystkich składników.

5. Krakersy zmiksuj na konsystencje piasku i połącz z rozpuszczonym masłem. Wyłóż tym spód foremki i wylej masę sernikową.

6. Sernik piecz 60 minut w temp. 180°C. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i pozostaw sernik w zamkniętym piekarniku na 15-20 minut. Następnie lekko uchyl drzwiczki i pozostaw tak do ostygnięcia.

7. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply