Pierożki z nadzieniem brokułowym To pyszna, łatwa w wykonaniu przekąska. Dzisiaj użyłam gotowego spodu do pizzy, który można kupić bez problemu w sklepie. Jeśli macie jednak czas i ochotę możecie przygotować własne ciasto na pizze. W środku znajdziecie starte brokuły, cebulę i ser mozzarella. Możecie podawać jako przekąski z dodatkiem sosu czosnkowego – pychotka :).
SKŁADNIKI (15 SZTUK):
250 g surowego brokuła
2 łyżki oliwy z oliwek
pół cebuli
100 g sera mozzarella
1 opakowanie spodu na pizze (400g)
1 jajko
WYKONANIE:
1. Brokuła podziel na mniejsze różyczki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
2. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, następnie dodaj brokuła i posiekaną cebulę. Całość podsmaż 3-4 minuty. Gdyby przywierało do patelni można dolać 20-30 ml wody.
3. Dodaj mozzarelle, dokładnie zamieszaj i smaż jeszcze 2 minut.
4. Z gotowego ciasta na pizze wytnij 15 okręgów (średnica ok. 7 cm). Na połowę daj pół łyżeczki farszu i sklej w formę pierożka. Brzegi scal widelcem, a na środek ponakłuwaj.
5. Całość wysmaruj roztrzepanym jajkiem i włóż do piekarnika nagrzanego do 200°C na 20 min.
6. Podawaj samodzielnie lub z sosem czosnkowym.
No Comments