OBIADY

Zapiekany makaron z mięsem mielonym

Zapiekany makaron z mięsem mielonym Po słonecznym weekendzie powracam do Was z przepisem na pyszny zapiekany makaron z mięsem mielonym i sosem pomidorowym. Całość dopełniona serem cheddar i mozzarellą. Chwila w piekarniku i smaczny obiad gotowy! 

SKŁADNIKI (3-4 PORCJE):

300 g mięsa mielonego (wołowina/wieprzowina)

2 łyżki oliwy z oliwek

1/2 cebuli

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka ziół prowansalskich

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka oregano

2 łyżeczki przecieru pomidorowego

300 g makaronu penne

125 sera mozzarella

30 g sera cheddar

WYKONANIE:

1. Na głebokiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i dodaj posiekany czosnek i cebulę. Całość podsmaż.

2. Dodaj mięso mielone i dokładnie rozdrobnij za pomocą drewnianej łopatki (lub widelca). Następnie dodaj przyprawy i przecier pomidorowy. Smaż 5-7 minut.

3.  Całość zalej passatą pomidorową i gotuj na małym ogniu 30 minut.

4. Makaron ugotuj w osolonej wodzie (al dente 7-8 minut). Dodaj do gotowego sosu razem ze startą mozzarellą. Wszystko razem wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego (wym. 27x17x6). Na wierzch zetrzyj ser cheddar.

5. Piecz 25 minut w 180°C.

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Maja
    19 października 2018 at 05:32

    Makarony są idealne <3

  • Leave a Reply