CIASTA

Ciasto styropian z jabłkami

Ciasto styropian z jabłkami czyli pyszny sernik bez sera. Tak wiem, dość skomplikowane i niewiarygodne te nazwy, ale ciasto to swoim smakiem i wyglądem przypomina miękki, puszysty i delikatny sernik! Dawno nie jadłam tak dobre ciasta – na spód dodałam trochę jabłek na szarlotkę, ale Wy możecie z tego zrezygnować lub zamienić na jakiś inny ulubiony dżem.

SKŁADNIKI NA SPÓD (FORMKA 24×24):

350 g mąki pszennej BRAGA NATURL FOOD

4 żółtka

180 g zimnego masła/margaryny

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

80 g cukru

5 łyżek dżemu jabłkowego

WYKONANIE:

1. Mąkę pszenną przesiej do miski z proszkiem do pieczenia, dodaj cukier i całość zamieszaj. Dodaj żółtka i pokrojone w kostkę masło. Całość pognieć widelcem lub nożem, a następnie za pomocą rąk lub miksera zagnieć do uzyskania gładkiego ciasta.

2. Gotowe ciasto podziel na 2/3 i 1/3. Mniejszą cześć zawiń i wsadź do lodówki.

3. Spód formy wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj masłem. 2/3 ciasta rozwałkuj na spodzie.

4. Na spód wyłóż dżem i rozprowadź na całej powierzchni.

SKŁADNIKI NA MASĘ:

4 białka

szczypta soli

150 g cukru

1 opakowanie cukru wanilinowego

2 opakowania budyniu śmietankowego

750 g śmietany 18 %

WYKONANIE:

1. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier, cały czas miksując. Dodaj cukier wanilinowy i ponownie dokładnie zmiksuj.

2. Gdy cukier całkowicie się rozpuści wsyp budyń i zmiksuj do czasu aż wszystko się połączy. Następnie dodaj śmietanę w 3-4 partiach, a całość dokładnie wymieszaj łyżką lub szpatułką, od dołu do góry.

3. Gotową masę przelej na spód wysmarowany dżemem, wyrównaj, a na wierzch zetrzyj 1/3 kruchego ciasta.

4. Ciasto piecz 50 min w 180°C. Następnie wyłącz piekarnik i pozostaw ciasto na 30 minut. Po tym czasie uchyl piekarnik i zostaw jeszcze ciasto na 40 minut.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply