CIASTECZKA/ DESERY/ PRZEKĄSKI

Ciasteczka czekoladowe

Ciasteczka czekoladowe Fajna przekąska na zimny, jesienne podwieczorek. Pogoda robi się taka paskudna, że jedyne na co mam ochotę to ciepłe kakao i właśnie takie ciasteczka! Chrupiące, bardzo słodkie i czekoladowe – i cały dzień można fajnie przeżyć!

SKŁADNIKI (ok. 18 SZTUK):

100 g białego cukru

150 g brązowego cukru

115 g masła

1 łyżeczka soli

1 jajko

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

200 g mąki pszennej

100 g gorzkiej czekolady

100 g mlecznej czekolady

WYKONANIE:

1. Oba rodzaje cukru połącz z solą i z rozpuszczonym masłem i dokładnie zamieszaj.

2. Dodaj jajko i ekstrakt z wanilii i wymieszaj.

3. Do gotowej masy dodaj proszek do pieczenia i przesianą mąkę. Całość zamieszaj do połączenia składników (twardą szpatułką).

4. Dodaj czekolady pokrojone w małą kosteczkę i wmieszaj w masę.

5. Z łyżeczki masy uformuj kulkę i lekko spłaszcz od dołu. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy między kulkami.

6. Ciasteczka piecz w piekarniku nagrzanym do 180 °C, przez 12-14 minut.

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Cookimania
    28 października 2018 at 12:52

    Uwielbiam takie ciasteczka 🙂 Chętnie wypróbuję przepis 🙂

  • Leave a Reply