CIASTECZKA/ DESERY/ PRZEKĄSKI

Paluchy wiedźmy

Paluchy wiedźmy Słodkie, długie paluchy wiedźmy z pysznym migdałem blanszowanym. Całość dla niektórych może wyglądać przerażająco, ale warto się przełamać i spróbować takich pyszności. Przepis jest szybki i prosty. U nas paluchy wyszły troszkę grube, ale nasza wiedźma uwielbia słodycze haha ! 

SKŁADNIKI (ok. 20 sztuk):

115 g masła

70 g cukru pudru

1 jajko

180 g mąki pszennej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki soli

1 łyżka ekstraktu migdałowego\waniliowego (opcjonalnie)

20 blanszowanych migdałów

WYKONANIE:

1. Masło pokrojone w mniejsze kawałki zmiksuj na gładka masę z cukrem pudrem, ekstraktem migdałowym i jajkiem.

2. Dodaj proszek do pieczenia, sól i połowę mąki. Całość zmiksuj do połączenia składników, a następnie dodaj resztę mąki. Ponownie zmiksuj, a następnie zagnieć ciasto rękami, przykryj folią i odstaw do lodówki na ok. 30 minut.

3. Z łyżki gotowego ciasta uformuj cienką pałeczkę (na długość palca), następnie zrób lekkie wgłębienia na szerokość 2-3 cm palca wskazującego i środkowego. Pomiędzy wgłębieniami zrób nożem lekkie nacięcia (zmarszczki), a na początek wciśnij lekko blanszowanego migdała.

4. Gotowe palce przełóż na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i pozostaw w lodówce na ok. 30 minut.

5. Paluszki piecz 20 minut w temp. 160 °C.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply