BABECZKI/ CIASTA/ DESERY

Czekoladowe babeczki duszki

Czekoladowe babeczki duszki Ostatni wpis z wypiekiem na hallowen tak przypadł Wam do gustu, że postanowiłam pokusić się o jeszcze jeden „straszny” przysmak. Dzisiaj babeczki czekoladowe duszki – mam nadzieje, że choć trochę je przypominają :D. To nie wcale takie łatwe jak się wydaje, ale jest przy tym fajna, przyjemna zabawa 😀

SKŁADNIKI NA BABECZKI (ok. 12 babeczek):

150 g mąki pszennej

10 g gorzkiego kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

75 g cukru

1 jajko

60 g jogurtu naturalnego

75 g rozpuszczonego masła

WYKONANIE BABECZEK:

1. Mąkę, proszek do pieczenia, cukier i kakao dokładnie wymieszaj.

2. Połącz ze sobą roztopione masło, jajka i jogurt naturalny.

3. Wymieszaj razem suche i mokre składniki, a następnie przełóż masę do foremek (wypełni do 3/4 wysokości).

4. Piecz w temp. 180 stopni przez 20-25 minut.

5. Udekoruj kremem śmietanowo-serowym w formę duszków i zrób buzie i oczy np. z rodzynek w czekoladzie.

SKŁADNIKI NA KREM:

250 ml śmietany 30% lub 36%

100 g cukru pudru

200 g serka naturalnego

WYKONANIE KREMU:

1. Śmietanę kremówkę ubij na sztywną masę. Pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier puder, nie przerywając mieszania.

2. Następnie dodaj kremowy serek, łyżka po łyżce, cały czas miksując.

3. Gotową masę przełóż do rękawa cukierniczego i ozdabiaj babeczki.

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    iza
    31 października 2018 at 18:22

    śliczne są

  • Leave a Reply