CIASTA/ ŚWIĘTA BOŻEGO NARODZENIA

Ciasto zebra

Ciasto zebra Pyszne wilgotne ciasto, z pięknym, zachęcającym do jedzenia wzorem zebry! Mnie to ciasto kojarzy się ze świętami i z wizytą u babci – na kloszu zawsze znajdzie się jakaś zebra. Dlatego w tym roku i jak przygotowałam dla Was przepis, u mnie koniecznie z dodatkiem aromatu rumowego, ale jak najbardziej możecie pominąć ten składnik, a ciasto i tak będzie wspaniale smakować! 🙂

SKŁADNIKI (FOREMKA 26 CM):

5 białek

300 g cukru

5 żółtek

2 łyżeczki proszku do pieczenia

400 g mąki pszennej + 2 łyżki mąki pszennej

1 szklanka wody

1 szklanka oleju

2 łyżeczki aromatu rumowego (opcjonalnie)

3 łyżki kakao

WYKONANIE:

1. Białka ubij na sztywną masę. Pod koniec ubijania dodaj cukier, w 2-3 partiach, cały czas miksując.

2. Do ubitych, sztywnych białek dodaj żółtka i całość dokładnie zmiksuj na niskich obrotach.

3. Następnie dodaj proszek do pieczenia, połowę mąki pszennej, oleju i wody. Całość dokładnie wymieszaj i dodaj II połowę mąki, oleju i wody.

4. Na koniec dodaj opcjonalnie aromat rumowy i podziel masę na II równe części.

5. Do jednej części dodaj kakao, a do II – dwie łyżki mąki pszennej. Foremkę o wym. 26 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie na środek wykładaj po 1-2 łyżkach masy jasnej, a na jej środek 1-2 łyżki masy ciemnej. Postępuj tak dopóki masy się nie skończą.

6. Ciasto piecz 50-60 min w 180°C.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply