Ciasto zebra Pyszne wilgotne ciasto, z pięknym, zachęcającym do jedzenia wzorem zebry! Mnie to ciasto kojarzy się ze świętami i z wizytą u babci – na kloszu zawsze znajdzie się jakaś zebra. Dlatego w tym roku i jak przygotowałam dla Was przepis, u mnie koniecznie z dodatkiem aromatu rumowego, ale jak najbardziej możecie pominąć ten składnik, a ciasto i tak będzie wspaniale smakować! 🙂
SKŁADNIKI (FOREMKA 26 CM):
5 białek
300 g cukru
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
400 g mąki pszennej + 2 łyżki mąki pszennej
1 szklanka wody
1 szklanka oleju
2 łyżeczki aromatu rumowego (opcjonalnie)
3 łyżki kakao
WYKONANIE:
1. Białka ubij na sztywną masę. Pod koniec ubijania dodaj cukier, w 2-3 partiach, cały czas miksując.
2. Do ubitych, sztywnych białek dodaj żółtka i całość dokładnie zmiksuj na niskich obrotach.
3. Następnie dodaj proszek do pieczenia, połowę mąki pszennej, oleju i wody. Całość dokładnie wymieszaj i dodaj II połowę mąki, oleju i wody.
4. Na koniec dodaj opcjonalnie aromat rumowy i podziel masę na II równe części.
5. Do jednej części dodaj kakao, a do II – dwie łyżki mąki pszennej. Foremkę o wym. 26 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie na środek wykładaj po 1-2 łyżkach masy jasnej, a na jej środek 1-2 łyżki masy ciemnej. Postępuj tak dopóki masy się nie skończą.
6. Ciasto piecz 50-60 min w 180°C.
No Comments