CIASTA/ ŚWIĘTA BOŻEGO NARODZENIA

Prosty piernik wylewany

Prosty piernik wylewany Do świat pozostał niecały tydzień a ja w tym roku dopiero teraz wrzucam dla Was świąteczne przepisy. Niestety remont nas pokonał i trwał dłużej niż się spodziewaliśmy, ale już jestem. Z pysznym, wilgotnym, a jakże prostym piernikiem wylewanym. 

SKŁADNIKI (KEKSÓWKA 30×7):

125 g masła/margaryny

220 g cukru

2 jajka

450 g mąki pszennej

1 opakowanie przyprawy do piernika

2 łyżeczki kakao

3 łyżeczki sody oczyszczonej

1 szklanka mleka

1 mały słoiczek dżemu jabłkowego

WYKONANIE:

1. Masło, cukier i jajka utrzyj za pomocą miksera na gładka, puszysta masę.

2. Przesianą mąkę połącz z soda, kakao i przyprawą do piernika. Całość dokładnie wymieszaj.

3. 1/2 suchych składników wsyp do mokrych składników z pkt. 1. Całość dokładnie wymieszaj za pomocą miksera.

4. Dodaj 1/2 mleka i 1/2 dżemu jabłkowego, a następnie znowu wymieszaj. Powtórzy czynność jeszcze raz dodając połowę pozostałych składników.

5. Gotowe ciasto przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia . Piecz 1 godzinę w temp 180 stopni.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply