ŚNIADANIA/ ŚWIĘTA BOŻEGO NARODZENIA

Sałatka śledziowa z jajkiem

Sałatka śledziowa z jajkiem Święta bez sałatki „majonezowej” to nie święta! Dzisiaj zamiast tradycyjnej jarzynowej, pyszna sałatka, w której główną rolę odgrywają śledzie. Jeśli jeszcze jej nie próbowaliście to koniecznie to nadróbcie. Znajdziecie tutaj również jabłko, ogórka czy groszek konserwowy. Dajcie znać czy Wam smakowało!

SKŁADNIKI (4 PORCJE):

4 filety śledziowe

1 jabłka

4 ogórki konserwowe

2 jajka ugotowane na twardo

120 g kukurydzy konserwowej

120 g groszku konserwowego

3 łyżki majonezu

garść natki pietruszki

sól/pieprz do smaku

WYKONANIE:

1. Filety śledziowe zalej letnią wodą i pozostaw na 60 min. Następnie odsącz z wody i dokładnie osusz.

2. Obrane jabłko, śledzia, ogórki konserwowe i jajko pokrój w kostkę. Całość przełóż do miski.

3. Dodaj kukurydzę, groszek konserwowy, majonez, garść natki,  a także sól/pieprz do smaku. Dokładnie zamieszaj do połączenia się wszystkich składników.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply