CIASTA/ ŚWIĘTA BOŻEGO NARODZENIA

Sernik piernikowy na kakaowym spodzie

Sernik piernikowy na czekoladowym spodzie Miękki, wilgotny serniczek z dodatkiem przyprawy do piernika na kruchy czekoladowym spodzie i równie czekoladową kruszonką. Czy potraficie sobie wyobrazić lepszą formę świątecznego sernika?! Wszystkie smaki w jednym ciastku! 

SKŁADNIKI NA SPÓD I KRUSZONKĘ (FORMA 24×24):

250 g mąki pszennej BRAGA NATURAL FOOD ( na hasło PYSZNE – darmowa dostawa!)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka gorzkiego kakao

80 g cukru

1 jajko

165 g zimnego masła

WYKONANIE:

1. Mąkę pszenną przesiej do miski z proszkiem do pieczenia i gorzkim kakao. Następnie połącz z cukrem, jajkiem i zimnym masłem. Całość zagnieć widelcem lub ręką do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta. Zawiń go w folię i wstaw do lodówki na ok. 20-25 minut.

SKŁADNIKI NA SERNIK PIERNIKOWY:

700 g zmielonego twarogu lub gotowego

100 g cukru

1 jajko

2 łyżki przyprawy do piernika

1/2 opakowania budyniu śmietankowego

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

WYKONANIE:

1. Ser połącz z cukrem, jajkiem, budyniem, przyprawą do piernika i ekstraktem waniliowym. Całość zmiksuj do połączenia się wszystkich składników.

2. Foremkę o wym. 24×24 wyłóż papierem do pieczenia. Gotowe kruche ciasto podziel na pół. 1 część wyłóż spód foremki za pomocą rąk lub malutkiego wałeczka.

3. Na gotowy spód przełóż masę sernikową i dokładnie rozprowadź. Następnie zetrzyj 2 część ciasta starając się przykryć cała masę.

4. Sernik piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut. Po upieczeniu lekko uchyl drzwiczki i pozostaw sernik do ostygnięcia. Posypać obficie cukrem pudrem.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply