ŚNIADANIA/ ŚWIĘTA BOŻEGO NARODZENIA

Sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa Wiem, że tego przepisu nie trzeba Wam przedstawiać, bo z pewnością w każdym domu choć raz ta sałatka gościła na stole. Wydaje mi się jednak, że ile domów tyle wykonań – jedni dodają jabłko, inni cebule, a jeszcze inni kukurydzę lub ziemniaki. Jestem ciekawa Waszej wersji, a tymczasem zapraszam na moją! 🙂

SKŁADNIKI (4-5 PORCJI):

2 duże marchewki

1 pietruszka

3 ziemniaki

1/4 selera

2 jajka ugotowane na twardo

puszka groszku konserwowego

3 ogórki kiszone

szklanka majonezu

sól/pieprz do smaku

WYKONANIE:

1. Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i seler dokładnie umyj i włóż do garnka. Następnie zalej wodą, aby warzywa były przykryte i gotuj ok. 40 min. Po tym czasie wyjmij z wody i pozostaw do ostygnięcia.

2. Jajka ugotuj na twardo.

3. Przestudzone warzywa obierz ze skórki i pokrój razem z ogórkami kiszonymi i jajkami w kostkę.

4. Dodaj groszek konserwowy, majonez, sól/pieprz do smaku i całość dokładnie wymieszaj.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply