BABECZKI/ PRZEKĄSKI/ ŚNIADANIA

Muffinki z szynką i warzywami

Muffinki z szynką i warzywami Święta, święta i po świętach! No to czas na czyszczenie lodówki, więc jeśli zostały Wam dużo szynki, sera żółtego i jakieś warzywa to mam świetny sposób na ich pyszne wykorzystanie. Ten przepis super się sprawdzi jako fajna przekąska na zabawę sylwestrową. 

SKŁADNIKI (12 SZTUK):

200 g mąki pszennej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

50 g sera żółtego

2 jajka

1/2 szklanki mleka

1/2 szklanki oleju

100 g szynki

5-6 suszonych pomidorów

30 g świeżego szpinaku

1 łyżeczka bazylii

1/2 łyżeczki słodkiej papryki

1 łyżeczka soli

WYKONANIE:

1. Mąke pszenną, proszek do pieczenia, bazylię i słodką paprykę połącz ze sobą i dokładnie wymieszaj.

2. Jajka, szklankę mleka, oleju i sól dokładnie ze sobą wymieszaj. Następnie dodaj pokrojoną w małe kawałki szynkę, suszone pomidory, świeży szpinak i starty żółty ser.

3. Połącz suche składniki z mokrymi (pkt 2), zamieszaj szpatułką.

4. Foremkę na babeczki wyłóż papierowymi papilotkami, a następnie przełóż do każdej 1 – 1,5 łyżki masy.

5. Całość piecz 20 min w 180°C.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply