CIASTA

Ciasto krówka bananówka

Ciasto krówka bananówka Jeśli lubicie ciasto 3-bit to i ta wersja przypadnie Wam do gustu. Herbatniki z masą budyniową, masą kajmakową, bitą śmietaną i… BANANAMI. Dodatkowo ciasto to wykonacie bez pieczenia i choć potrzeba chwilki czasu na jego przygotowanie to zdecydowanie warto! Polecam Wam szczególnie na nadchodzący Nowy Rok 😀 

SKŁADNIKI (FOREMKA 24×24):

800 ml mleka

90 g cukru

2 żółtka

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

160 g masła

350 g herbatników

350 g masy kajmakowej

2-3 duże banany

400 ml śmietany kremówki

2-3 łyżki cukru pudru

WYKONANIE:

1. Mleko zagotuj z dodatkiem cukru. W między czasie połącz ze sobą żółtka i dwa rodzaje mąki – całość dokładnie wymieszaj.

2. Gdy mleko się zagotuje wlej masę jajeczną i szybko mieszaj do czasu, aż zgęstnieje i powstanie budyń. Następnie przykryj folią spożywczą, tak aby dotykała budyniu i odstaw do całkowitego ostygnięcia.

3. Masło w temp. pokojowej ubij na gładką masę, następnie dodawaj łyżka po łyżce przestudzony budyń cały czas mieszając mikserem.

4. Spód formy wyłóż papierem do pieczenia, na to herbatniki i połowę masy budyniowej. Banany pokrój w cienkie krążki (ok. 1 cm) i ułóż jeden obok drugiego na masie budyniowej, następnie ponownie herbatniki, a na to masę kajmakową, herbatniki i resztę masy budyniowej. Całość zakończ herbatnikami.

5. Śmietanę kremówkę ubij na sztywną masę z dodatkiem cukru pudru i wyłóż na ostatnią warstwę herbatników (pkt 4). Wsadź do lodówki na min. 3-4 godz.

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Magdalena
    28 grudnia 2018 at 19:43

    słodko i pysznie 😉

  • Leave a Reply