OBIADY

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym Pałeczki kurczaka w sosie z dodatkiem miodu i musztardy z dodatkiem pieczonej marchewki i ziemniaka. Słodki sos idealnie współgra z delikatnym, soczystym mięsem i jeszcze ta pyszna chrupiąca skórka – nic tylko palce lizać! Muszę się naprawdę zebrać w sobie i wrzucać częściej przepisy na smaczne obiady! 😀 

SKŁADNIKI (4 PORCJE):

1 kg podudzi z kurczaka

2 łyżki octu jabłkowego

3 łyżki oliwy z oliwek

4 łyżki musztardy

4 łyżki miodu

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem

1 łyżeczka oregano

3-4 marchewki

3-4 ziemniaki

WYKONANIE:

1. Ocet, oliwę z oliwek, sos sojowy, musztardę i miód połącz ze sobą i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj ulubione przyprawy, np. suszone pomidory z czosnkiem i oregano.

2. Podudzia z kurczaka dokładnie umyj i wysusz za pomocą ręcznika papierowego. Całość przełóż do miski i zalej sosem z pkt. 1, dokładnie mieszając i nacierając podudzia marynatą. Przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na min. 2-3 godz. Najlepiej przygotować wszystko dzień wcześniej i pozostawić w lodówce na całą noc.

3. Zamarynowane mięso przełóż do dużej brytfanki, dodaj obrane i pocięte w cienkie paski marchewkę i ziemniaki, a następnie piecz w piekarniku 60 minut w 210 stopniach.

4. W połowie czasu pieczenia można polać podudzia powstałym sosem.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply